Vermogensbeheer

Beleggen is voor Waterland nooit een doel op zichzelf, maar slechts een middel om doelstellingen voor cliënten te realiseren. Als Waterland beginnen wij dan ook altijd eerst met een grondige inventarisatie en analyse van de financiële situatie van cliënten. Onderdeel hiervan is dat wij kritisch kijken of er voldoende financiële buffers aanwezig zijn waarbij schulden in principe zoveel mogelijk worden vermeden. De vraag of, op welke manier en hoeveel iemand kan en wil beleggen komt pas later aan bod.  In deze inventariserende fase blijkt vaak dat het in stand houden van het vermogen essentieel is, waarbij cliënten zelf niet dagelijks met beleggen bezig willen zijn. Als vermogensbeheerder zien wij het als onze taak om een risico- en kostenefficiënte (maatwerk)beleggingsportefeuille samen te stellen met een lange-termijnfocus. Uiteraard wordt bij de analyse en de uitwerking ook de fiscale situatie van de cliënt meegenomen.

Beleggingsfilosofie

De beleggingsfilosofie van Waterland kenmerkt zich door een lange-termijn fundamentele benadering, waarbij ernaar wordt gestreefd het verlies te beperken in dalende markten. Het vermijden van overgewaardeerde beleggingen is hiervan een belangrijk onderdeel.

Risicobeheer is naar onze mening het vermijden van een definitief verlies van kapitaal in plaats van het vermijden van de beweeglijkheid van de portefeuille op korte termijn. Koersfluctuaties kunnen ook kansen bieden. Waterland wil terug kunnen vallen op de intrinsieke waarde en de kwaliteit van de beleggingen. Er is geen beleggingsdwang en liquiditeiten kunnen (tijdelijk) onderdeel uitmaken van de beleggingsportefeuilles. Daarnaast wil Waterland alleen beleggingsrisico’s nemen als cliënten daar voldoende voor beloond kunnen worden.

Bij de implementatie van het beleggingsbeleid wordt gebruik gemaakt van alle beleggingsmogelijkheden, expertise, instrumenten en strategieën. Actief en passief beheer sluiten elkaar niet uit, maar kunnen elkaar juist goed aanvullen.

Waterland is zorgvuldig in de keuze van externe managers en richt zich alleen maar op ervaren managers met bewezen concepten en langjarige trackrecords. Deze managers worden regelmatig bezocht en de resultaten en het gevoerde beleid worden continu gemonitord.

Invulling vermogensbeheer

De samenstelling van de beleggingsportefeuille zal vaak een combinatie zijn van directe vermogenstitels en beleggingsproducten van derden, waarbij de beleggingsportefeuille continu wordt gemonitord door ons team van ervaren vermogensbeheerders. Hierbij wordt ook kritisch gekeken naar de toegevoegde waarde van deze managers en hun vergoeding. Door de jarenlange wereldwijde contacten in de beleggingswereld en de omvang van het totale vermogen dat Waterland voor cliënten beheert, hebben wij toegang tot externe beleggingsspecialisten en producten die vaak alleen toegankelijk zijn voor institutionele beleggers. Deze producten zijn ook qua kosten vaak attractief voor onze cliënten.

Het vermogensbeheer vindt plaats op basis van duidelijke vooraf gemaakte doelstellingen en afspraken. De uitvoering van ons beleggingsbeleid wordt afgehandeld door depotbanken naar keuze van de cliënt. Tevens kan Waterland objectief adviseren over de keuze van depotbank en hebben wij voor onze cliënten met een aantal partijen concurrerende tarieven afgesproken.

Door onze onafhankelijkheid, kennis van beleggen, lange termijn focus, trackrecord en de doelgroep waar Waterland zich op richt hebben wij veel trouwe beleggende cliënten en is maatwerk ook in de huidige tijd onze standaard.

Duurzaamheid

Duurzaam beleggen is voor Waterland geen doel op zich. Het in stand houden van het vermogen van de cliënt of groei daarvan staat centraal in het beleggingsbeleid. Het belang van de cliënt en aandacht voor duurzaamheid hoeven echter niet tegenstrijdig te zijn: bedrijven die doelgericht aandacht hebben voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen zullen op lange termijn beter in staat zijn een goed rendement te behalen dan bedrijven die dat niet of in mindere mate doen. Waterland houdt daarom bij de uitvoering van het beleggingsbeleid rekening met duurzaamheidsrisico’s. Hierbij wordt gestreefd naar de juiste balans van vermogensbehoud/vermogensgroei en eventuele duurzaamheidsrisico’s van de beleggingen, met het belang van de cliënt voorop.

Ter uitvoering van de Verordening (EU) 2019/2088 van het Europese Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector (de “Sustainable Finance Disclosure Regulation”, verder afgekort tot “SFDR”) treft u hier informatie aan over de volgende onderwerpen:

  • De integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beleggingsproces
  • Ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren
  • Beloningsbeleid en duurzaamheidsrisico’s